Frågor och svar


Copyright  © Victoria Boysen 2009

Hur länge har du ritat. Kan du visa några bilder som du gjorden när du var yngre, typ 13?
Jag har tecknat alltid. Det började förmodligen på dagis (började dagis ganska tidigt). Fröknarna tyckte att jag hade en utvecklad perceptionsförmåga när det kom till tecknandet och rådde min mamma att placera mig i en särskild skola för begåvade barn (!!). Det gjorde hon inte. Hon ville inte tvinga på mig något som jag inte kunde avgöra själv om jag hade lust med. Sen har tecknadet fortsatt. Periodvis ibland. Men det är faktiskt den hobbyn jag alltid kommit tillbaka till. Mitt kall kanske? Jag har precis rotat igenom arkiven (osorterade pappershögar) och scannat in material som jag kommer att uppdatera i mappen Gamla alster. Men jag kan bjussa på en bild redan nu från när jag var just 13 år. Influerad av alla kolloarrangemang. En av få helt färdiga bilder.


Jag skall visa bilden i större format en annan dag.

Hur gammal är du? I vilken del av Sverige bor du?
Jag är 27 år. Är en typisk 81:a. Vi är lite speciella har jag hört. Jag bor vid Sveriges fotknöl. Malmö. En mycket behaglig stad får jag säga. Den blir bättre för varje år som går (beror i och för sig på var man bor i stan) och det är verkligen en liten storstad. Ingen trampar varandra på tårna och folk sköter sig själv. Det finns ett virrvarr av olika människor och mixen gör Malmö till en angenäm plats att bo på. Borde kanske bli ambassadör för stan så som jag hyllar den.

Vad använder du för pennor när du målar?
Läs här och här. Nu har jag dessutom fått en mängd nya pennor i present som skall provas snart. Lyra Rembrandt Aquarell heter de. Skall nämligen utforska hur det är att addera vatten med pensel på akvarellpennorna som jag annars bara använder torrt. Har redan gjort ett minialster.

Ritar du i photoshop eller på riktigt?
Jag ritar bara på riktigt. Att använda datorn ger mig inget alls. Sitter helst i soffan och ritar på papper med riktiga pennor.

Ritar du bara på fritiden eller är det ditt jobb?
Jag ritar mest på fritiden. Ett tag hade jag ett arbete som gav mig tid till att teckna men inte längre. Just nu har jag fått en del beställningsjobb som tar upp mycket tid och så planerar jag för att bli frilansare. FA-skattsedeln skall bli min. Sen är det bara att tuta och köra. I framtiden hoppas jag att tecknandet kommer att finnas med vid sidan om. Jag tror inte att jag skulle klara tecknadet som ett heltidsjobb. Behöver variation och något att längta efter.

Hur stora brukar dina illustrationer vara?
Jag brukar hålla mig på A4. Det är enklast så när det är dags för inscanning - den är bara ämnad för A4-ark. Sedan varierar bilderna i storlek. Oftast blir det ganska spontana storlekar. Ibland känner jag för att arbeta på en 10x10 cm yta och ibland svävar jag ut genom att nästan använda hela arket. Det är ju tidskrävande att arbeta så. En fördel borde då att rita lite mindre men hur kul är det att titta på i verkligheten?

Använder du akvarell, akvarellpennor eller vanliga färgpennor?
Jag använder akvarell ibland. Det gäller att få in rutinen och planera då jag vanligtvis använder papper oämnade för blöta färger. Jag använder akvarellpennor vilket från början var en slump. Jag tog vad som fanns hemma. Sen har det visat sig vara ett väldigt bra drag. Man kan sudda bort en del ifall något skulle bli knasigt. Vanliga färgpennor används också. Det finns en blandad kompott i min pennkopp. Många olika färgpennor är bäst.

Har du några favoritfärger?
Hoppsan. Det där är så himla svårt. Vissa färger bli fantastiska i kombination med andra och så finns det ju de som inte gör sig så bra utan att bli blötade. De färgpennor som används mest är svart, beige (hudfärg), röd-orange, alla bruna nyanser, ljusblått och rosa. Jag har även provat att arbeta på oblekt papper och då har vitt varit en höjdare. Fast överlag funkar det mesta. Ett streck draget i en otippad färg kan ge lyster till en illustration.

Vilket program arbetar du i?
Under själva skapandet använder jag inga program alls. Allt är handgjort. Färglägger inte ens i datorn. Men när jag har scannat in bilden blir det en PDF-fil. Eftersom jag inte har några avancerade bildbehandlingsprogram tar jag vad som finns på en vanlig PC. Och jag använder Paint för att ta bort smutsigheter i bakgrunden. Sedan justerar jag kontrasterna en aning då bilden alltid blir smått blek på skärmen. Försöker helt enkelt få det så likt originalet som möjligt. Därför kan det hända att när man skriver ut bilden blir den alldeles för mörk.

Ritar du av eller kommer allt från hjärnan?
Både och. Editorial-illustrationerna brukar mestadels komma till av existerande bilder. Andra förenklade alster kommer ur huvudet. Jag får upp en bild (eller sekvens) i huvudet och sedan skissar jag ihop alla bitar. Kalkerar ibland av skissarna så att allt passar ihop med vinklar och storlek.

Kan du inte rita av Edward och Bella i Twilight?
Jag har funderat på det och googlat efter bra bilder men skall ärligheten fram så finns det inte mycket att gå på. Motivet där de nästan står i profil mot varandra är ganska uttjatad och jag vill göra något annat. Jag får leta vidare. Det vore spännande att få till magin och mystiken mellan de två.

Om man vill beställa en teckning av dig, vad ska man ge för bild då?
Ge mig massor med förslag! Om det är ett porträtt eller helfigur på dig själv, är det bra med många olika bilder då jag förmodligen inte känner dig och inte vet hur du ser ut. Dessutom lockas inspirationen fram av en speciell komposition. Ett porträtt rakt upp och ner är faktiskt ganska tråkigt. Det skall vara en rolig vinkel, mönster på kläderna och gärna ett härligt uttryck. Sådant gör en illustration speciell.

Kommentarer
Postat av: S A O S . B L O G G . S E

svar: Det var så lite så! Du ÄR ju sjukt duktig! (^^,)

2009-02-08 @ 19:22:14
URL: http://saos.blogg.se/
Postat av: LINA

sv: Gud vad du är duktig , galet<3

2009-02-08 @ 21:16:03
URL: http://missinna.blogg.se/
Postat av: Anonym

Söt unge! Det liknar Drew Barrymore när hon var med i E.T, är hon förlagan?

2009-02-10 @ 15:11:10
Postat av: H-S

Föregående postat av mig, H-S. Glömde fylla i.

2009-02-10 @ 15:12:48
Postat av: Victoria Boysen

You are so right my friend men jag tyckte inte det var tillräckligt likt för att säga att det var Drew. Haha! Där ser man :D

2009-02-11 @ 17:29:53
URL: http://boysenillustration.blogg.se/
Postat av: Lundiiiiin

jag såg direkt också att det var drew från E.T :) Riktigt skickligt målat!

2009-02-27 @ 11:44:12
URL: http://juliaalbertina.blogg.se/
Postat av: johanna

kostar det nått om jag vill ha en bild av dig(där jag skickar bilderna) ???????

2010-03-16 @ 18:32:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0