Ni är för underbara!
Jag har inte haft möjlighet att besvara alla kommentarer så jag gör ett taffligt försök här och nu (dessvärre utan en teckning men skit i det). Jag blev alldeles ställd igår då jag såg hur många som besökt min blogg och det ju tack vare Karin på blogg.se-startsidan som ni kommit hit. Hej på er alla. Jag hoppas att ni kommer tillbaka för jag lägger ganska ofta upp nya illustrationer. Om ni inte orkar hålla koll på mig dagligen så lägg till mig på bloglovin'. Och nu när jag fått denna respons så får jag ännu mer energi att rita loss som aldrig förr. Det kommer mera! Givetvis kommer jag ge grundligare svar för er som har ställt frågor. Kolla in Verktyg och tips om ni undrar hur jag gör och vad jag använder för material.
Jag kan väl dessutom ta tillfället i akt att påminna om min tävling. Kika in och se vad det hela handlar om. Länka till en bild du älskar så kanske det just blir ditt bidrag som jag väljer att rita av.
Tack än en gång för alla fina komplimanger! Jag är fortfarande i chocktillstånd.
Jag kan väl dessutom ta tillfället i akt att påminna om min tävling. Kika in och se vad det hela handlar om. Länka till en bild du älskar så kanske det just blir ditt bidrag som jag väljer att rita av.
Tack än en gång för alla fina komplimanger! Jag är fortfarande i chocktillstånd.
The grumpy and the beautiful

copyright © boysen illustration 2009
Typ Lil'Kim

copyright © boysen illustration 2009
En liten parentes. De senaste exemplen på gamla alster blir lite konstiga vid inscanningen. Det beror på att jag har en bakgrund som inte tas med. Därför jobbar jag mest cleant (vitt) utan massa trams.
A kiss on the cheek

copyright © boysen illustration 2009
När lång lugg var inne

copyright © boysen illustration 2009
Illustration Friday: Celebrate

copyright © boysen illustration 2009
Udda detaljer

copyright © boysen illustration 2009
Illustration Friday: Time

copyright © boysen illustration 2009
Väldoftande poloroid

copyright © boysen illustration 2009
Balettkabaré

copyright © boysen illustration 2009
Frågor och svar

Copyright © Victoria Boysen 2009
Jag har tecknat alltid. Det började förmodligen på dagis (började dagis ganska tidigt). Fröknarna tyckte att jag hade en utvecklad perceptionsförmåga när det kom till tecknandet och rådde min mamma att placera mig i en särskild skola för begåvade barn (!!). Det gjorde hon inte. Hon ville inte tvinga på mig något som jag inte kunde avgöra själv om jag hade lust med. Sen har tecknadet fortsatt. Periodvis ibland. Men det är faktiskt den hobbyn jag alltid kommit tillbaka till. Mitt kall kanske? Jag har precis rotat igenom arkiven (osorterade pappershögar) och scannat in material som jag kommer att uppdatera i mappen Gamla alster. Men jag kan bjussa på en bild redan nu från när jag var just 13 år. Influerad av alla kolloarrangemang. En av få helt färdiga bilder.

Jag skall visa bilden i större format en annan dag.
Hur gammal är du? I vilken del av Sverige bor du?
Jag är 27 år. Är en typisk 81:a. Vi är lite speciella har jag hört. Jag bor vid Sveriges fotknöl. Malmö. En mycket behaglig stad får jag säga. Den blir bättre för varje år som går (beror i och för sig på var man bor i stan) och det är verkligen en liten storstad. Ingen trampar varandra på tårna och folk sköter sig själv. Det finns ett virrvarr av olika människor och mixen gör Malmö till en angenäm plats att bo på. Borde kanske bli ambassadör för stan så som jag hyllar den.
Vad använder du för pennor när du målar?
Läs här och här. Nu har jag dessutom fått en mängd nya pennor i present som skall provas snart. Lyra Rembrandt Aquarell heter de. Skall nämligen utforska hur det är att addera vatten med pensel på akvarellpennorna som jag annars bara använder torrt. Har redan gjort ett minialster.
Ritar du i photoshop eller på riktigt?
Jag ritar bara på riktigt. Att använda datorn ger mig inget alls. Sitter helst i soffan och ritar på papper med riktiga pennor.
Ritar du bara på fritiden eller är det ditt jobb?
Jag ritar mest på fritiden. Ett tag hade jag ett arbete som gav mig tid till att teckna men inte längre. Just nu har jag fått en del beställningsjobb som tar upp mycket tid och så planerar jag för att bli frilansare. FA-skattsedeln skall bli min. Sen är det bara att tuta och köra. I framtiden hoppas jag att tecknandet kommer att finnas med vid sidan om. Jag tror inte att jag skulle klara tecknadet som ett heltidsjobb. Behöver variation och något att längta efter.
Hur stora brukar dina illustrationer vara?
Jag brukar hålla mig på A4. Det är enklast så när det är dags för inscanning - den är bara ämnad för A4-ark. Sedan varierar bilderna i storlek. Oftast blir det ganska spontana storlekar. Ibland känner jag för att arbeta på en 10x10 cm yta och ibland svävar jag ut genom att nästan använda hela arket. Det är ju tidskrävande att arbeta så. En fördel borde då att rita lite mindre men hur kul är det att titta på i verkligheten?
Använder du akvarell, akvarellpennor eller vanliga färgpennor?
Jag använder akvarell ibland. Det gäller att få in rutinen och planera då jag vanligtvis använder papper oämnade för blöta färger. Jag använder akvarellpennor vilket från början var en slump. Jag tog vad som fanns hemma. Sen har det visat sig vara ett väldigt bra drag. Man kan sudda bort en del ifall något skulle bli knasigt. Vanliga färgpennor används också. Det finns en blandad kompott i min pennkopp. Många olika färgpennor är bäst.
Har du några favoritfärger?
Hoppsan. Det där är så himla svårt. Vissa färger bli fantastiska i kombination med andra och så finns det ju de som inte gör sig så bra utan att bli blötade. De färgpennor som används mest är svart, beige (hudfärg), röd-orange, alla bruna nyanser, ljusblått och rosa. Jag har även provat att arbeta på oblekt papper och då har vitt varit en höjdare. Fast överlag funkar det mesta. Ett streck draget i en otippad färg kan ge lyster till en illustration.
Vilket program arbetar du i?
Under själva skapandet använder jag inga program alls. Allt är handgjort. Färglägger inte ens i datorn. Men när jag har scannat in bilden blir det en PDF-fil. Eftersom jag inte har några avancerade bildbehandlingsprogram tar jag vad som finns på en vanlig PC. Och jag använder Paint för att ta bort smutsigheter i bakgrunden. Sedan justerar jag kontrasterna en aning då bilden alltid blir smått blek på skärmen. Försöker helt enkelt få det så likt originalet som möjligt. Därför kan det hända att när man skriver ut bilden blir den alldeles för mörk.
Ritar du av eller kommer allt från hjärnan?
Både och. Editorial-illustrationerna brukar mestadels komma till av existerande bilder. Andra förenklade alster kommer ur huvudet. Jag får upp en bild (eller sekvens) i huvudet och sedan skissar jag ihop alla bitar. Kalkerar ibland av skissarna så att allt passar ihop med vinklar och storlek.
Kan du inte rita av Edward och Bella i Twilight?
Jag har funderat på det och googlat efter bra bilder men skall ärligheten fram så finns det inte mycket att gå på. Motivet där de nästan står i profil mot varandra är ganska uttjatad och jag vill göra något annat. Jag får leta vidare. Det vore spännande att få till magin och mystiken mellan de två.
Om man vill beställa en teckning av dig, vad ska man ge för bild då?
Ge mig massor med förslag! Om det är ett porträtt eller helfigur på dig själv, är det bra med många olika bilder då jag förmodligen inte känner dig och inte vet hur du ser ut. Dessutom lockas inspirationen fram av en speciell komposition. Ett porträtt rakt upp och ner är faktiskt ganska tråkigt. Det skall vara en rolig vinkel, mönster på kläderna och gärna ett härligt uttryck. Sådant gör en illustration speciell.
Douglas med vän

copyright © boysen illustration 2009
Steg för steg
Jag har fått samma fråga vid olika tillfällen och jag tänkte härmed ägna ett helt inlägg åt bara den frågan. Ja, folk har helt enkelt undrat hur jag gör och istället för att bara förklara pedagogiskt med ord så får jag helt enkelt visa hela processen. Lite roligt för mig också då jag inte ens tänker på varje steg. Hur som helst. Here goes.
Steg 1 Detta är det svåraste steget av alla. Att komma på ett motiv. Det enda det hänger på är att jag gillar färgerna, siluetten eller hittar något som känns roligt och utmanande att avbilda. Jag googlar ibland efter material, spanar bland annat in deviantART, flickr och bläddrar i alltifrån dagstidningar till modeblaskor. Ibland kombinerar jag motiv och några gånger tecknar jag på frihand. Dock blir stilen lite olika beroende på vad jag får för mig att fokusera på. Bildprocessen ovan startade i och med blogg-startsidan. Jag fick syn på en bild som föll mig i smaken. För det första så brukar jag inte teckna djur och för det andra var hela bilden så söt att jag inte kunde låta bli. När motivet väl var klart, började jag skissa ganska simpelt. Nu har scannern inte fångat upp alla blyertsstreck men så här ser det ut i inledningsfasen. Jag använder helst hård blyerts så jag slipper bli alldeles smutsig om högerhanden och kladda ut allt på pappret. Är jag inte nöjd med skissen, tar jag ett nytt papper och kalkerar av. Jag flyttar på pappret under för att få till rätt proportioner. När jag är nöjd, går jag vidare.
Steg 2 Det är nu det börjar hända grejer. Jag plockar helt enkelt fram en passande bläckpenna (jag skall dock införskaffa olika storlekar för jag vågar inte chansa varje gång jag drar ett streck) och fyller i konturerna. Vissa saker låter jag bli för att återgå till senare under arbetets gång. Ibland kan jag tycka att den svartvita bilden är fin som den är men påminner mig själv om att lite färg alltid piffar upp. Jag tittar på originalbilden lite då och då för att inte missa något och sedan fortsätter jag.
Steg 3 När jag lagt bläckpennan till sidan, plockar jag fram blyertspennan igen. Gärna en med mjukt stift så att det blir lättare att sudda ut och få till jämna skuggpartier. Detta gör jag över hela bilden och jag vågar mer då jag har bläckkonturerna att utgå ifrån. Jag går helt enkelt loss med blyertspennan. När jag känner mig klar med skuggningen, tar jag fram mina färgpennor och börjar fylla i lite lätt. Jag trycker inte hårt med pennorna för det går inte att sudda bort allt.
Steg 4 Jag ser bilden som en oljemålning. Först lägger jag en grund, sedan bygger jag på och då jag är helt säker och klar med det mesta, då förstärker jag med färg där det passar. Nu bestämde jag mig för att inte addera alldeles för mycket färg. Det händer att jag plockar fram bläckpennan igen för att fylla i ojämnheter. När jag känner mig färdig, signerar jag med VB och år. Initialerna står för Victoria Boysen. Ja, mitt namn. Därefter scannar jag in bilden som blir till en pdf-fil. Jag markerar och kopierar in bilden i ett bildbehandlingsprogram. Hade jag haft PS skulle jag använda det. Jag tar bort eventuellt smuts i form av prickar på den vita bakgrunden och sedan justerar jag kontrasten för att få till den perfekta nyansen och dra fram skuggorna.
Steg 1 Detta är det svåraste steget av alla. Att komma på ett motiv. Det enda det hänger på är att jag gillar färgerna, siluetten eller hittar något som känns roligt och utmanande att avbilda. Jag googlar ibland efter material, spanar bland annat in deviantART, flickr och bläddrar i alltifrån dagstidningar till modeblaskor. Ibland kombinerar jag motiv och några gånger tecknar jag på frihand. Dock blir stilen lite olika beroende på vad jag får för mig att fokusera på. Bildprocessen ovan startade i och med blogg-startsidan. Jag fick syn på en bild som föll mig i smaken. För det första så brukar jag inte teckna djur och för det andra var hela bilden så söt att jag inte kunde låta bli. När motivet väl var klart, började jag skissa ganska simpelt. Nu har scannern inte fångat upp alla blyertsstreck men så här ser det ut i inledningsfasen. Jag använder helst hård blyerts så jag slipper bli alldeles smutsig om högerhanden och kladda ut allt på pappret. Är jag inte nöjd med skissen, tar jag ett nytt papper och kalkerar av. Jag flyttar på pappret under för att få till rätt proportioner. När jag är nöjd, går jag vidare.
Steg 2 Det är nu det börjar hända grejer. Jag plockar helt enkelt fram en passande bläckpenna (jag skall dock införskaffa olika storlekar för jag vågar inte chansa varje gång jag drar ett streck) och fyller i konturerna. Vissa saker låter jag bli för att återgå till senare under arbetets gång. Ibland kan jag tycka att den svartvita bilden är fin som den är men påminner mig själv om att lite färg alltid piffar upp. Jag tittar på originalbilden lite då och då för att inte missa något och sedan fortsätter jag.
Steg 3 När jag lagt bläckpennan till sidan, plockar jag fram blyertspennan igen. Gärna en med mjukt stift så att det blir lättare att sudda ut och få till jämna skuggpartier. Detta gör jag över hela bilden och jag vågar mer då jag har bläckkonturerna att utgå ifrån. Jag går helt enkelt loss med blyertspennan. När jag känner mig klar med skuggningen, tar jag fram mina färgpennor och börjar fylla i lite lätt. Jag trycker inte hårt med pennorna för det går inte att sudda bort allt.
Steg 4 Jag ser bilden som en oljemålning. Först lägger jag en grund, sedan bygger jag på och då jag är helt säker och klar med det mesta, då förstärker jag med färg där det passar. Nu bestämde jag mig för att inte addera alldeles för mycket färg. Det händer att jag plockar fram bläckpennan igen för att fylla i ojämnheter. När jag känner mig färdig, signerar jag med VB och år. Initialerna står för Victoria Boysen. Ja, mitt namn. Därefter scannar jag in bilden som blir till en pdf-fil. Jag markerar och kopierar in bilden i ett bildbehandlingsprogram. Hade jag haft PS skulle jag använda det. Jag tar bort eventuellt smuts i form av prickar på den vita bakgrunden och sedan justerar jag kontrasten för att få till den perfekta nyansen och dra fram skuggorna.